Monday, January 18, 2010

Mee Goreng Mahkota



He3...canggih nama mee ni. Ala...kita yg buat dia. Ikut suka kita la nak letak nama apa pun kan. Jangan marah. Ni sebenarnya version mee goreng mamak yg tak cukup bahan. Ya la, mee mamak kan ada letak kuih tepung dia, tauhu goreng n sometimes they put the kuah kacang too. Mine is a bit similar in rupa parasnya but the ingredients are simpler. Not to worry, the taste is still great. Kita peratikan bebahannya ya.

Bahan-bahannya:
1 paket mee kuning.
2 sudu besar cili mesin }
3 biji bwg merah          }
2 ulas bwg putih           } tumbuk halus bersama.
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap manis
2 sudu besar tomato sos
1 sudu besar kicap pekat mee
12 ekor udang sederhana
1 paket kecil fish ball
1 biji telur
hirisan daun sup
1 bj cili merah - dihiris
sedikit bwg goreng




Cara-caranya:

1. Tumiskan cili dan bwg tumbuk bersama hingga garing,
2. Masukkan semua jenis sos. Kacau gaul dan masukkan sedikit air.
3. Masukkan udang dan fish ball. Gaulkan bersama.
4. Masukkan telur di tengah kuali. Bila nmpk hampir keras, kacau gaul bersama udang dan fish ball.
5. Akhir sekali masukkan mee yg telah dibasuh bersih dan kaup sebati.
6. Maukkan sebahagian hirisan daun sup ke dalam mee dan tutup api.
7. Angkat dan boleh la dihidangkan bersama hirisan cili, bwg goreng dan sebahagian lg daun sup td.
4.

4 comments:

Anonymous said...

Nmpk best ler mee awak.

Anonymous said...

Test.

Anonymous said...

Sedapnyer nampk mee awk tu. Belajo kat mane?

OJ said...

Hari minggu sesekali jom la kite ke pasar tani... banyak menu kampung boleh masak....patin tempoyak... pucuk ubi tempoyak... kerai goreng.. petai ngan ikan bilis... rebung.. umbut...ulaman pun banyakkkk... Boss memang suka tu... he..he... sbb dah terbukti dalam hutan.....
Boleh kauting ngan kak pah... ha..ha...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails