Feveret dish Iyad nih. Tapi waktu makan tghri td, panjang ngomelnya kenapa mummy tak buat kuah banyak2. Itu aku cakap dengan dia, nama pun ikan goreng, kuah ada sikit2 okey la kan. Selalu ikan ni aku goreng sweet sour atau tiga rasa tp kali ni tukar selera pulak. Resepinya aku ambil dr mingguan wanita. Menu keluaran Restoran Cheng Ho, Amy Search. Sedap! Boleh dicuba. Cara memasaknya pun ringkas dan mengambil masa yg pendek.
Bahan-bahannya.
A/
1 ekor ikan siakap
garam,
serbuk kunyit
serbuk lada putih.
B/
2 batang serai }
4 ulas bwg putih }
3 biji cili padi }
1/2 labu bwg besar } dihiris
1 sudu besar sos tiram
2 sudu besar pati limau madu ( keluaran cosway )
garam
daun bawang - potong panjang2. ( untuk hiasan )
Cara-caranya:
1. Lumur ikan dengan semua bahan A dan goreng garing.
2. Sementara ikan sedang digoreng, tumis semua bahan yg dihiris dalam kuali yg berasingan.
3. Masukkan sos tiram bersama pati limau madu dan sedikit air.
4. Masukkan garam. ( rasa dulu manis masin nya.jika bersesuaian, padamkan api)
5. Masukkan pula daun bawang. Kaup dan gaul sekali.
6. Angkat ikan yg telah digoreng garing dan tuangkan sos ke atasnya. Sedia untuk dimakan.
No comments:
Post a Comment