Monday, January 18, 2010

Ayam Madu Bersos Tiram



Lauk untuk makan malam semalam. Darling besar punya feveret. Makan dengan nasi panas memang best. Tapi ratah macam tu saje pun dah cukup marvelous.Cara masaknya very the easy one. Tak caya, cuba tengok....

Bahan-bahannya:

1/2  ekor ayam. Dipotong sederhana kecil dan dibersihkan.
3 ulas bwg putih }
1 inci halia          } -ditumbuk bersama
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar madu
1 sudu kecil kicap manis
1 kiub pati ayam
1 sudu kecil serbuk lada hitam

Cara-caranya:

1. Gaulkan semua bahan bersam ayam.
2. Perap lebih kurang 30 minit.
3. Goreng kering semua bhn perap sehingga ayam agak kekuningan.
4. Pindahkan semua bahan ke dalam periuk tekanan tinggi.
5. Tekan masa lebih kurang 20 minit dan boleh dihidangkan apabila cukup masa.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails