Kari kepala ikan mamak style ni, resepinya hasil pemberian kwn kat sekolah. Thanks Philo ! She's an Indian with lots of delicious Indian receipes. Kari ni tak pakai santan and penyediaannya pun mudah. Most important thing is the taste is similar with the one at mamak restaurants where we ate roti canai. Jom jenguk bahan-bahannya.
Bahan-bahan:
A/
1 bhg kepala ikan merah
B/
5 ulas bwg merah
6 biji bwg putih
1 sudu kecil halba
1 tangkai daun kari
C/
1 paket rempah kari
sedikit air. - campukan bersama rempah kari dan jd jan paste.
D/
air asam jawa
bendi
tomato
garam dan serbuk perasa.
Cara-caranya:
1. tumis bahan-bahan A yg telah dihiris nipis.
2. setelah garing, masukkan paste rempah kari. Tunggu hingga garing.
3. masukkan pula air dan bendi serta buah tomato.
4. masukkan ikan yg telah dibersihkan.
5. setelah menggelegak, masukkan air asam jawa, garam dan sebuk perasa. Boleh tutup api dan dihidangkan.
2 comments:
ini baru resepi betul . Tak pakai santan.. Terima kasih
akak, try buat ari ni tapi termasinla pulak....kenalah kuarkan sikit kuah and tambah air-dah tak pekat...frust tul la....
Post a Comment