Wahh...cun jer bila sup tulang tadi, digandingkan bersekali dengan terung kicap ni. Ini bukan resepi masak kicap yg besa-besa tu. Rasa dia rupanya lg marvelous. Thank you very much to Hana yg jauh di Jepun tu for came out with this receipe. Darling besar minat sungguh makan. Aku seronok ler, apalagi. Pas ni boleh masuk dalam geng menu-menu favourite la gayanya. Mintak halal copy paste bahan-bahan n cara-caranya ya Hana...
Bahan-bahan :
- 3-4 batang terung yg pendek2 tuh! - belah 2@serong
- *10-15 biji cili padi
- *1 btg cili merah - klu ade cili kisar bleh juga
- * 4 biji bawang merah
- * 2 ulas bawang putih
- * 1 sudu makan ikan bilis
- 3 sudu makan kicap manis
- jus limau kasturi@air asam jawa
- segenggam ikan bilis goreng
- segenggam bawang goreng
- garam - jika perlu
- Goreng terung hingga masak.ketepikan.
- Tumbuk kasar@ blend tanpa air bahan2 yg bertanda *.
- Panaskan minyak. Tumis bhn tumbuk hingga agak garing.
- Masukkan kicap manis dan juga jus limau dan gaul rata. Tambah garam jika perlu.
- Masukkan terung dan separuh drpd ikan bilis goreng.kacau dan tutup api.
- Angkat dan hidangkan. taburkan bwg goreng dan baki ikan bilis goreng td.
No comments:
Post a Comment