Monday, January 25, 2010

Udang Goreng Nestum


Resepi kegemaran keluarga nih. Oopps , kecuali Iyad. He didnt eat prawns. So, whenever I cooked this I will make other dishes for him. Sebenarnya, kali pertama aku makan masakan ni, masa pergi lunch dgn geng kat restoran New Horizon. Restoran ni terkenal dgn chinese and thai food. Bila makan jer, terus jatuh cinta dgn rasa dia. Tp masa tu, tak tau mcam mana nak masaknya. Cari punya cari, terjumpa la kat blog kak ummi. Alhamdulillah, tercapai jg hajat nak buat sendiri. So, boleh la makan bila-bila rasa teringin. Minta halal ya kak, nak copy paste kan jer kat sini.

Bahan-bahannya:

15 ekor udang sederhana
3 sudu besar marjerin/butter
2 tangkai daun kari (hiris)
3 biji cili padi (hiris bulat) - ummi letak 5 biji
5 - 7 sudu besar bijiran nestum
2 sudu besar gula
garam secukup rasa
2 cawan minyak untuk menggoreng udang


Cara-caranya:

Lumur udang dengan sedikit garam dan serbuk kunyit. Goreng sebentar. Toskan. Kemudian cairkan marjerin di dalam kuali yang bersih. Tumis daun kari dan cili padi hingga wangi. Masukkan udang dan gaul sebati. Masukkan gula dan garam secukup rasa...gaul. Masukkan nestum dan gaul sebati. Angkat dan sedia untuk dihidangkan.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails