Thursday, January 28, 2010
Ayam Kicap Rempah
Idea untuk resepi ni dapat masa kunjungan aku ke rumah abang ipar di Shah Alam. Masa tu kakak ipar aku tak de kat rumah. So, dia la yg jadi chefnya. Pro babe. Ya lah, zaman skrg ni sape boleh menafikan keupayaan kaum lelaki dalam hal masak memasak ni. Malah yg jd chef terkenal seantero dunia pun kaum adam la juga.
Waktu kitorg menjamu selera tu, ada yg tnya lauk apa ni sbb nk kata masak kicap, bukan macam masak kicap. Rasa dia macam gabungan masak kicap yg berempah. As usual, it only took a while to cook.
Bahan-bahan:
500 gm ayam.- dibersih dan dipotong sederhana kecil.
3 biji bwg merah - dimayang halus
1 ulas bwg putih - diketuk
1/4 labu bwg besar - dihiris kasar.
3 bj cili api - diketuk
1 paket tumisan kicap rempah maggie. ( gambar di bwh entry )
2 cawan air.
1 sudu besar sos tomato.
1 sudu besar air asam jawa.
garam dan gula secukupnya.
Cara-caranya:
1. Gaul ayam bersama garam dan kunyit.
2. Goreng ayam 3/4 masak.( masak sepenuhnya pun ok.). Ketepikan.
3. Tumis bwg bwg td bersama cili api hingga naik bau.
4. Tuangkan 1 cawan air bersama tumisan kicap rempah maggie.
5. Kacau dan biarkan ia mendidih.
6.Masukkan sos tomato, air asam jawa, garam dan gula.
7. Masukkan ayam. Kacau gaul dan seimbangkan semua rasa.
8. Tutup api dan boleh la dihidangkan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment