Wednesday, February 3, 2010
Pulut Kuning Kari Daging
He3....aku masak.ni bukan nya sebab ada sambutan hari lahir atau kenduri kesyukuran tapi tekak yg teringin nak makan. Sekali sekala makan pulut kuning dengan kari daging yg pekat likat ni memang mengancam habis. Selalu selalu tak boleh la kan. Kalau org lain aku tak tau la tp aku ni byk angin dalam badan. Nanti kalau makan beria mula la kembong perut and senak sana sini. Resepi kari daging dah ada dalam entry yg lepas. Ni aku postkan resepi pulut kuning aje la ya.
Bahan-bahannya:
500 gm beras pulut.
2 keping asam gelugor.
air separas pulut.
1 sudu kecil kunyit serbuk.
100 gm santan pekat.
1 sudu kecil garam
Cara-caranya:
1. Rendam beras pulut bersama air, serbuk kunyit serta asam gelugor. ( Selama 25 minit. )
2. Masukkan beras pulut yg telah direndam ke dalam pressure cooker bersama air separas beras.
3. Tekan high pressure selama 5 minit.
4. Setelah masak, keluarkan dan gaul balik kan pulut bersama santan yg telah dibancuh dgn garam di dalam
bekas lain.
5. Setelah pulut dan santan sebati , masukkan semula ke dalam pressure cooker dan preheat warm semula
selama 3 minit lagi.
6. Tutup api dan boleh la diangkat
1. Rendam beras pulut bersama air dan
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment