Friday, February 26, 2010
Kerabu Sotong
Aku ni sebenarnya dah dua minggu lebih selsema n sakit tekak tak baik-baik. Maybe sebab tak cukup rehat so makan ubat pun tak berapa nak baik la. Jadi bila tekak tak sedap, makanan macam kerabu sotong ni yang masam2, campur masin dan pedas amat la sesuai rasanya.
Resepi istimewa ni aku belajar dari blog kak ummi. Thanx ya kak. Berselera kami sekeluarga makan tengahari td. Kerabu ni antara lauk yang digandingkan bersama ikan bilis masak tempoyak tadi. Lauk lain yang ada ialah tenggiri goreng bercili. Requested by Iyad. This kerabu is very easy to prepare. Jom kita tengok resepinya di bawah :
Bahan-bahannya:
2 ekor sotong
5 biji cili api
1 batang bunga kantan
1-2 batang daun sup
2 biji bawang merah
1/2 biji limau nipis
2 biji tomato
suun
garam dan gula
Cara-caranya:
1. Hiris sotong dan celur di dalam air mendidih seketika. Ketepikan.
2.Celur pula suun yg telah direndam dan ketepikan juga.
3. Hiris nipis bawang merah, cili api dan bunga kantan. Ketepikan.
4. Potong dadu buah tomato. Ketepikan.
5 Di dalam sebuah mangkuk, satukan kesemua bahan hiris bersama tomato, sotong dan suun tadi.
6. Gaulkan bahan-bahan tersebut bersama garam , gula dan perahan air limau nipis.
7. Seimbangkan rasa dan boleh la dihidangkan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment