Sunday, February 21, 2010

Puding Roti


Enak dan menyamankan rasa. Tambah-tambah bila disimpan dalam peti sejuk. Rasanya akan jadi dua kali ganda lebih sedap. Ha.ha.ha..angkat bakul sendiri nampak. Tapi dont worry, juri dalam rumah dah beri ten out of ten marks for the taste.

Buat untuk minum petang td bersama assistant chef, Miss Hasha Deena. Uuhh...she loves to do all the baking work with me. A good helper indeed. This pudding is very simple and easy to make. Only a few minutes were needed to prepare it before we can throw it into the oven. Do try it . You 'll won't regret it.

Bahan-bahan.

5 keping roti putih
3 cawan susu segar
2 biji telur saiz A
5 sudu besar gula
1 sudu kecil esen vanilla
margerin
kismis dan gajus. ( optional )

Cara-caranya:
1. Sapukan setiap keping roti dengan margerin. Kemudian carik2kan ia dan letak dlm satu mangkuk.
    Ketepikan.
2. Dalam blender, masukkan semua bahan iaitu susu, gula, telur dan esen vanilla. Blend sebati.
3. Tuangkan bahan yg diblend ke dalam mangkuk berisi roti dan biarkan semuanya terendam selama 5 min.
4. Sementara itu, gliskan loyang dengan margerin dan tuang semua roti bersama campuran susu td ke dlmnya.
5.  Taburkan dengan kismis dan gajus panggang jika suka.
6. Masukkan kedalam oven yg telah dipanaskan kepada 170 drjh dan bakar selama 25 ke 30 min.
7. Setelah masak, biarkan puding berada di dalam oven selama 5 ke 10 min untuk mendapat crust dgn warna
    yg agak keperangan.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails