Saturday, February 27, 2010

Bubur Jagung

 

Jamu sekali dengan maggie goreng tadi. Maggie goreng td masin dan pedas. Pas tu makan pulak bubur yg lemak dan manis. Emm...best kan. Penyediaannya hanya mengambil masa yg singkat. Tapi rasanya memang marvelous. Dua darlings kecik punya feveret nih. Si Iyad loved the gravy while Hasha loved the corn niblets.
Hari ni ada guest kat rumah so tak banyak la bubur yg tinggal jd leftovers after they went home. Tinggal semangkuk jer and aku simpan dalam peti ais td. Apa lagi, bila dah sejuk....makin jd rebutan la sang bubur.

Bahan-bahannya :

1 tin jagung krim
2 tin jagung niblets ( sebiji-sebiji )
1 kotak santan
4 sudu besar gula
1 sudu kecil garam
2 kotak air ( menggunakan ukuran dari kotak santan td )
1 helai daun pandan

Cara-caranya:
1.Masukkan semua jagung dan santan ke dalam periuk.
2.Masukkan juga semua bahan-bahan lain.
3.Kacau hingga mendidih dengan api sederhana dan boleh la diangkat apabila rasanya telah bersesuaian.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails