Wednesday, March 10, 2010
Sup Sayur My Style
Aaa...ni baru lauk ari ni. Musim panas n kemarau sekarang ni rasa tak de mood nak makan lauk yg berlemak-lemak. So, pikir pikir kalau masak sup sayur pun mesti menggiurkan jugak. Ada sekali tu dalam minggu lps, beli sayur campur dari one of kedai siam dekat dgn rumah ni. Tak aci betul....sayurnya tah mana, yg dibagi batang sayur jer tiga empat kerat. Menci tau bila kena tipu cam tu. Hari ni buat sendiri...aghhh memang terangkat. Baru puas hati. Jom layan resepi aku kat bawah ni...
Bhan-bahannya:
1/4 kubis panjang
1 biji tomato
1/3 carrot
1 batang saderi
sedikit bunga kobis
1/2 labu bwg besar - hiris
2 biji bwg merah - hiris
3 ulas bwg putih - hiris
1 pokok kecil daun sup
udang /ayam / fishball. - ikut mana yg ada. tp udang paling sedap.
1/2 ketul kiub ayam.
garam, gula
serbuk lada hitam
sedikit perahan limau nipis
Cara-caranya:
1. Tumis semua bwg hingga naik bau.
2. Masukkan sayur2an mengikut tahap kekerasan. ( yg keras masukkan dulu )
3. Masukkan udang atau ayam atau fishball. ( hari ni aku letak fishball je.tp rs tetap glam gitu.)
4. Masukkan kiub ayam, sedikit garam dan gula.
5. Kacau gaul semua dan masukkan serbuk lada hitam.
6. Setelah mendidih, tutup api dan perahkan sedikit air limau nipis. Boleh la dihidangkan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment