Monday, March 22, 2010
Honey Chicken With Dark Black Pepper Sauce
Assalammualaikum...dah jadi macam biskut la pulak aku ni. Kejap ada, kejap hilang. Banyak keje la nak buat tu yang jadi aktiviti berblogging ni tersangkut-sangkut . Sebenarnya aku sendiri pun boring bila bukak blog asyik nampak gambar yg sama je. Walaupun sbnrnya tiap kali lps masak, beria amik gambar. Kekonon untuk jd entry hari tu, tapi....tak masukkan jg. terperap la gambar2 tu dalam komputer. Yang ni menu makan tengahari semalam. Adik n anak-anaknya datang makan tengahari kat rumah. Meriah la smlam. Dua darlings kecik pun seronok bukan main la bila sepupu2nya datang. Aku masakkan lauk ni, tomyam seafood n telur dadar jer. Tapi ayam ni la yang paling laku. Jom tengok resepi dia. Senang. Main goreng2 je belaka.
Bahan-bahannya :
1/2 ekor ayam. dipotong sedrhana dan dibasuh bersih.
1 bj telur,
garam,
serbuk lada hitam secukup rasa,
serbuk cili,
satu sudu besar madu,
tepung gandum.
* semua bahan-bahan di atas digaul sebati dan diperap lebih kurang 15 min.
* setelah itu, boleh la digoreng secara deep fry. Setelah masak, angkat dan ketepikan.
Bahan sos:
1 batang cili merah - dihiris serong.
1 biji capsicum hijau - dihiris nipis. ( smlm, aku tak letak sbb tak de dalam peti ais )
1/2 labu bawang besar - dipotong bulat
2 sudu besar kicap manis
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar serbuk lada hitam
garam dan gula secukup rasa.
Cara-caranya :
1 Tumis semua bahan hiris sehingga naik bau.
2.Masukkan kicap, sos tiram dan serbuk lada hitam.
3.Gaul sebati. Perisakan dengan garam dan gula.
4.Masukkan ayam yg telah siap digoreng tadi. Kacau balikkan sehingga semua sos bersalut dengan ayam.
5.Angkat dan boleh la dihidangkan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment