Tuesday, March 2, 2010
Ikan Rebus Kuah Asam
Hah...ni baru betul lauk dinner td. Tak sangka a simple n plain dish like this can be so wonderful n tasty. Resepi ni diajar oleh my gud friend , Miza. Thanks to u dear, now we will label this as one of our favourite. Selalu orang bakar ikan n cicah dgn kuah asam. Yang ni berbeza dari segi penyediaan n hidangan but not that different in taste. Lets check on the recipe.
Bahan-bahan:
Ikan selar. ( apa-apa ikan yg org selalu guna utk bakar boleh digunakan )
1 ulas bwg putih
4 helai asam keping
2 sudu kecil garam.
# Rebus semua bahan bersama-sama hingga ikan masak. Angkat da ketepikan.
Kuah asam.
2 sudu besar asam jawa.
air utk mencairkan asam jawa.
gula dan secubit garam
bawang besar di dadu
cili api dipotong serong.
# Bancuh semua sekali dan tuang ke atas ikan tadi. Siap untuk dimakan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment