Bahan-bahan
1/2 kilo daging
1 kotak kecil santan pekat
1 paket rempah kari daging
5 ulas bwg merah
3 bj bwg putih
1/2 inci halia
2 bj kentang.
rempah campak ( kayu manis, bunga lawang, cengkih dan pelaga )
2 sudu cili mesin
2 sudu bsr asam jawa
garam, gula dan serbuk perasa.
Cara-caranya
Blend bwg merah, bwg putih dan halia.
Campurkan dengan rempah kari dan cili mesin.
Tumis rempah campak.
Masukkan pula bhn-bhn yg telah dicampurkan di awal td.
Tumis hingga garing.
Masukkan daging. Kacau sehingga air daging kering dan daging nmpk sebati dengan rempah.
Masukkan pula santan yg telah dibancuh dengan air.
Letakkan kentang yg di belah empat.
Biar daging empuk bersama-sama kentang.
Setelah daging empuk, baru masukkan air asam jawa dan perasakan dengan garam, secubit gula dan
sedikit serbuk perasa.
1 comment:
sedap... pandai puan ... apa pun menjadi sumber inpirasi saya juga..sebagai surirumah ni..lepas ni boleh la keep in touch blog puan...
salam ukhwah puan ...
Post a Comment