Thursday, November 26, 2009
Tumis Air Daun Bawang
Ini sayur feveret pak mertua aku. Dulu aku tak tau pun yang menda alah ni boleh berdiri sendiri sebagai satu menu. Selama ni aku ingat dia ni sesuai sebagai rencah dalam lauk je or penambah warna mcm dalam masakan daging black pepper or hiris halus untuk hias atas mi. Rupernya sedap bila ditumis cam ni. Tambah-tambah kalu ada letak udang hidup. Manisnya terasa. Tapi untuk tengahari ni aku letak fishball je. Sodap juga. Tak tipu. Try arr.
Bahan-bahannya:
Secekak daun bawang.
1/2 labu bwg besar.
2biji bwg merah
1 biji cili merah
5 ekor udang hidup. ( optional )
1/2 kiub pati ayam.
Garam n secubit gula.
Air.
Cara-caranya :
Bersihkan daun bawang dan buang bahagian akarnya. Potong ikut kesesuaian. Ketepikan.
Hiris bwg besar, bwg putih dan cili merah.
Tumis bwg2 td bersama sedikit minyak.
Masukkan udang. Kacau.
Tuangkan air secukup yg dikehendaki.
Biar mendidih baru masukkan garam, gula dan kiub ayam. Kacau lg.
Baru masukkan sayur daun bawang bersama cili potong. Kacau rata dan tutup api.
Bolehlah dihidang dan enak dimakan panas-panas.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment