Menu minum petang td. Hari-hari cuti cam ni, kerja lain x de. Tambah dengan cuaca berangin yang sepoi2 bahasa. Asyik nak makan jer kejenya. So apalagi, masuk dapur n bikin la ini jemput. Biasa la trade mark aku..senang tp sure tak kan mengecewakan. Boleh la cuba...
Bahan-bahannya :
500 ml air
3 sudu besar susu tepung
2 bj telur
200 ml whipping cream( aku guna1 kotak kecik emborg whippng cream )
2 1/2 cawan tepung gandum ( adjust sendiri tengok kepekatan yang disukai )
1 sudu kecil baking powder
3 sudu besar gula
2 sudu besar susu pekat
1 sudu teh garam
Ayak tepung bersama baking powder dan garam. Ketepikan.
Dalam bekas lain, masukkan air, susu tepung, telur, whipping cream, gula dan susu pekat.
Blendkan sekali.
Setelah halus dan sebati, satukan ia dengan bahan tepung tadi.
Kacau sebati menggunakan whisk.
Sejukkan ia selama 15 min di dalam peti ais ( ini bertujuan untuk mendapatkan jemput yg garing di luar, lembut di dalam )
Bila sedia utk digoreng, sudukan ke dalam minyak panas dan balik-balikkan.
Angkat dan boleh la dihidangkan.
No comments:
Post a Comment