Saturday, November 21, 2009

Tempe goreng kering wif ikan bilis n kacang.

Panjangnya nama lauk. Makannya sekejap je. Jadi kudapan sambil duk kat meja dapur pun laku jgk. Menu ni kelmarin punya tp dek sbbkan tenet ler ni slow gilos tahap melampau, aku jd x de mood nak ngadap komputer. Dah la tu, rs geram dengan gambar yg diambil pun satu hal yg boleh mematikan mood gak. Aku pelik la nape bila snap gambo makanan jd x cantik tp gambo orang okey la pulak. Aku yg kena kursus lg nmpaknya. Tak pe lah ya, sementara nak pandai tu, kita layan je gambar ni.




Macam biasa, meh tgk bhn-bhnnya : ( sesuai untuk 4 orang mkn )

1 keping tempe. ( dihiris halus dan digoreng. gaul dulu dgn sedikit garam n kunyit sblum tu )
1 genggam ikan bilis ( digoreng garing )
1/2 mangkuk kecil kcg tanah.( digoreng )
1 sudu bsr cili mesin
3 bji bwg merah ( ditumbuk halus )
1 ulas bwg putih ( ditumbuk halus )
garam n sedikit gula.

Cara-caranya

1. Ketepikan bahan yg telah digoreng.
2. Tumis cili mesin bersama-sama bwg yg telah ditumbuk.
3. Masukkan garam dan gula. ( rasa dulu ikut kesesuaian lidah )
4. Baru masukkan tempe, ikan bilis dan kacang tanah goreng td.
5. Kacau, ratakan cili dan boleh la dihidang.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails