Thursday, November 12, 2009

Meroti




Ni aktiviti kelmarin sebenarnya tp tak leh nak entry sbb line tenet buat hal. Half of them bw ke sekolah half lg jadi hidangan kat rumah. Rasanya lemak manis n lembut banget. trust me, simpan 2, 3 hari pun akan maintain ayu. He.he.. Thank u pd kak haminah yg memberi resepi.


Roti paun

Bahan-bahannya

260 ml air
1 bj telur
100 gm butter
1/2 sudu kecil garam
2 sudu makan susu tepung
600 gm tepung high protin
110 gm gula
1 paket yis kering ( 11 gm )

Cara membuatnya :

Masukkan semua bahan basah dahulu ke dalam bread maker.
Diikuti dengan semua bahan-bahan kering.
Tekan 'on' pada skrin bm dan biar ia melakukan kerja2 menguli.
Setelah selesai,  keluarkan ia dan tumbuk2 bagi mengeluarkan angin.
Bentukkan ia bulat2 kecil dalam anggaran 20 gm setiap satu.
susun dalam loyang dan biar ia naik lagi lebih kurang 45 minit.
Kemudian ia sudah boleh dibakar selama 20 minit dalam 170 c.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails