Tuesday, September 27, 2011

Chocolate Cake

Chocolate cake is always an old time favourite in my family. Rasanya ramai macam tu kan. Bukan kanak-kanak je yg suka tp org dewasa pun suka kek cokelat ni. Tak tau kenapa. Maybe because of the rich chocolaty flavour that stimulate one tastebuds. Apa pun, resepi kek cokelat yg pelbagai versi ni memang tak putus-putus dicari dan sentiasa dicuba oleh sesiapa saja. Happened to me too. Dah try mcm-mcm version kek coklat and this is one of the tasty one. Let's browse the receipe together.

 Bahan-bahannya :
 1.6 bji telur.
 2. 250 g butter
 3. 100 g gula castor
 4. 80 oz tepung kek
 Bahan-bahan koko:\
1. 1 cwn koko
2. 1 cwn air
3. 1/2 cawan gula castor
4. 1 sudu teh vanilla

Cara-caranya :
 1. Pukul butter dengan gula hingga kembang.
2. Masukkan telur satu persatu.
3. Masukkan bahan koko yg telah di masak di awalnya.
4. Masukkan tepung dan kacau gaul dengan sempurna.
5. Tuang bancuhan ke dalam loyang yg telah digris dengan mentega dan tepung supaya tidak melekat.
6. Bakar pada suhu 170 c selama 45 minit.

Cheddar Cheese Cake


Belek-belek resepi kek, kat My resipi ternmpk kek yg Cik Mat Gebu buat satu masa dulu. Bila baca resepi dia rasa macam best jer. So, ajak Hasha buat sama-sama last Saturday. Sedap rupanya. Ramai yg setuju. Kalau rajin, boleh cuba. I did a few changers. Instead of plain cake, I mixed it with cocoa. I like it that way. For me it tasted so much better.

 Bahan-bahannya :
 1. 250 g mentega
 2. 230 g gula castor
 3. 4 bj telur gred A
 4. 80 g keju cheddar - didadu sederhana
 5. 100 ml susu uht
 6. 280 g tepung gandum
 7. 1 camca teh baking powder.  ( tak perlu jika guna tepung kek )

Cara-caranya :
1. Putar mentega bersama butter hingga kembang.
2. Masukkan telur satu persatu.
3. Tambah kan kiub-kiub keju. Gaul perlahan.
4. Masukkan tepung berselang seli dgn susu uht td.
5. Kacau hingga sebati dan masukkan ke dalam tin pembakar.
6. Bakar pada suhu 175 c selama 45 min.

Thursday, September 22, 2011

Puding Trifle


Nyaman dan sedap...sejuk je turun ikut tekak. Mula-mula ingat rumit nak buat, rupa-rupanya mudah sgt. Mula-mula kena ada swiss roll yg sedap, which I bought in one of the cake house near my place. Then kena set up kan custard yg yummy for the second layer. Resepi utk layer custard boleh tgk kat bwh ni ya :

 1 tin susu cair ideal,
 1 tin air,
 3 ke 4 sudu besar tepung kastard.
 Masak semuanya bersama atas api yg sederhana. Bila dah ada tnda2 boiling, tutup api dan ketepikan.

 Untuk resepi layer jelly, sgt senang...beli aje serbuk jelly Nona perisa strawberry or any of ur choice. Masak atas api mengikut sukatan air dan cara yg ada dinyatakan di belakang kotak. Very easy rite.

 Untuk susunan puding...
 1. susun potongan swiss roll di bhg bwh dan tepi bekas.
 2. basah kan swiss roll dgn air dr buah2an campuran dr dalam tin. letak sbhgian buah di ats kek td.
 3. tuang custard dan lapis atas custard dengan separuh lg buahan campuran.
 5. tutup layer dengan jelly strawberry. Sejukkan. Besttttt.

Tuesday, September 13, 2011

Peach Poundcake

  

Kredit to nuree frm My resepi.com. Tak mengecewakan. Boleh cuba, sebab senang sangat and yummy in ur tummy. Rasanya sape-sape yg baru berjinak-jinak dalam bidang membuat kek pun boleh lulus with 'flying colours'. Dalam resepi asal, suruh letak ripe mangoes. Tapi stok mangga masak tak de kat rumah jadi beli peach dalam tin and gantikan. Bestttt. Jom tengok resepi dia.

Bahan-bahannya :
( untuk 4-5 org )

 100 gm salted butter
 100 gm gula halus
 120 gm tepung kek
 2 biji telur
 150 gm mango.( I used peaches)


Cara-caranya :
 1. Pukul butter dan gula sampai kembang. ( biar tukar warna putih )
 2. Dalam mangkuk lain, pukul telur mcm nak buat telur dadar.
     ( masukkan ke dalam no.1 sedikit-sedikit )
 3.Masukkan tepung kek. Gaul guna senduk kayu perlahan-lahan.
 4. Akhir sekali, masukkan peaches yg telah di dadu.
 5. Tuang ke dalam loyang yg telah dilengser dengan kertas minyak atau butter dan tepung supaya tidak 
      melekat.
 6. Bakar pada suhu 170 selama 50 minit.




LinkWithin

Related Posts with Thumbnails