Tuesday, September 13, 2011

Peach Poundcake

  

Kredit to nuree frm My resepi.com. Tak mengecewakan. Boleh cuba, sebab senang sangat and yummy in ur tummy. Rasanya sape-sape yg baru berjinak-jinak dalam bidang membuat kek pun boleh lulus with 'flying colours'. Dalam resepi asal, suruh letak ripe mangoes. Tapi stok mangga masak tak de kat rumah jadi beli peach dalam tin and gantikan. Bestttt. Jom tengok resepi dia.

Bahan-bahannya :
( untuk 4-5 org )

 100 gm salted butter
 100 gm gula halus
 120 gm tepung kek
 2 biji telur
 150 gm mango.( I used peaches)


Cara-caranya :
 1. Pukul butter dan gula sampai kembang. ( biar tukar warna putih )
 2. Dalam mangkuk lain, pukul telur mcm nak buat telur dadar.
     ( masukkan ke dalam no.1 sedikit-sedikit )
 3.Masukkan tepung kek. Gaul guna senduk kayu perlahan-lahan.
 4. Akhir sekali, masukkan peaches yg telah di dadu.
 5. Tuang ke dalam loyang yg telah dilengser dengan kertas minyak atau butter dan tepung supaya tidak 
      melekat.
 6. Bakar pada suhu 170 selama 50 minit.




No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails