Sunday, February 27, 2011

Mee Stimbot

Menu minum petang merangkap malam. He3. Biasa lah, org yg menguruskan kantin rumah ni bukannya rajin mana pun. Selalu buat kerja dua dalam satu. Aku beli bahan-bahan stimbot ni dari seorang pakcik yg berniaga kat pasar tani mini di Sg Isap 2. Dia buat sendiri bahan2 ni. Memang lain dari yg biasa. Bukan lain mcm mana tapi lebih lembut dan manis. Lebih segar dari kebiasaan yg kitorang makan. So lepas ni, boleh la jd pelanggan pakcik ni.

Aku bagi nama mee stimbot sbb selain dari letak all the various type of balls, aku celur kan mee kuning untuk memantop kan lagi perut my three darlings. Paling wallah dalam menu kali ni ialah sup nya dan sambal cilinya. Sepuluh markah utk Puan Harlina. Keh3.. Nak try buat sendiri ? Tengok resepi dulu ya.

Bahan-bahan sup :

1. 5 ulas bawang putih -dicincang halus.
2. 1 kiub ayam
3. Air - 5 cawan
4. Garam, gula, serbuk lada sulah.

Cara-caranya :
1. Tumis bwg putih, dan masukkan kiub ayam. Biar sama-sama garing.
2. Masukkan air, biar menggelegak.
3. Masukkan bahan-bahan perasa.
4. Setelah merenih untuk beberapa waktu, boleh masukkan bahan-bahan fishball dan lain2 pilihan hati.
5. Apabila sudah sedia untuk ditutup api, masukkan dua biji telur ayam yg sudah dibasuh bersih. (jgn     pecahkan telur tersebut.)

Bahan-bahan sambal cili :

1. 3 biji cili merah.
2. 3 biji bawang putih.
3. 1/2 inci halia.
4. 2 sudu besar cili sos maggie.
5. 1 sudu bsr cuka.
6. 1 sudu bsr gula.
7. 1 sudu kecil garam.
8. Sedikit air.

Cara-caranya:
1. Blend semua bahan di atas hingga hancur.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails