Sunday, February 13, 2011

Cucur Kembong Ikan Bilis

Lepas penat mengayuh basikal, kitorang makan cucur ikan bilis ni sbg menu utk minum lewat petang sekaligus dengan makan malam. Nasib baik darling2 semua jenis tak cerewet. Boleh je jadi kan ini sbg menu dua dalam satu. Garing di luar dan lembut sangat di dalam. Meh tengok resepi dia.

Bhan-bahannya :

1/2 kilo tepung gandum
1 genggam ikan bilis - basuh dan bersihkan
1 labu bawang besar
1 biji cili merah
1 sudu besar susu tepung
1/2 paket mauripan
garam dan sedikit gula sebagai penyedap rasa.
air secukupnya

Cara-cara :
1. blend ikan bilis, bawang dan cili merah bersama sedikit air.
2. tuang bahan2 blend ke dalam tepung yg diisi susu tepung. kacau sebati.
3. masukkan setengah paket mauripan td yg telah dibancuh dengan sedikit air sejuk.
4. gaul lagi. sebatikan dengan garam dan sedikit gula.
5. perap lebih kurang setengah jam.
6. goreng dengan minyak terendam. setelah kuning keemasan, baru diangkat.
7. tos kan sebelum di hidang.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails