Wednesday, March 10, 2010

Sotong Masak Hitam

This was yesterday's menu. Lauk nih memang feveret aku sepanjang zaman. Aruah mak selalu masak kan sotong stail ni sbb dia tau anak manja dia memang akan bertambah nasi bila ada lauk ni. Sedap tau. Mungkin ada sesetengah orang tak suka sebab warna hitam pada kuah tu sebenarnya datang dari dakwat cik tong. Semalam aku beli empat ekor sotong yg sederhana besar dan dakwatnya aku ambik dari dua ekor sotong. Meh tengok resepi lengkap kat bwh ni...

Bahan-bahannya :

4 ekor sotong saiz sedang.
2 bunjut dakwat
1/2 labu bwg besar - hiris
3 ulas bwg putih - hiris.
1 batang cili hidup - hiris.

Cara-caranya :

1. Tumis semua bahan-bahan hiris until naok bau.
2. Masukkan sotong yg telah dibersih dan dihiris kasar.
3. Masukkan jg dakwat sotong tadi. Kacau goreng. ( besarkan api dan kacau dgn pantas supaya sotong
    tidak liat. )
4. Perasakan dengan sedikit garam dan secubit gula.
5. Tutup api dan boleh la diangkat

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails