Sunday, March 20, 2011

Cuti Sekolah, Berat Badan Pun Bertambah...


Apa buat dalam cuti sekolah seminggu ni. Nothing much. Tapi.... we ate so much food. Varieties of food ! Staring from the first saturday of the holiday, kitorg balik jenguk abah di Trengganu. Kat sana, pagi hari, mestilah makan macam-macam makanan tradisional especially nasi kerabu, ayam panggang, kuih muih manis....eewww. Takutnya bila bayangkan kalori yg dah berkumpul kat dalam badan. Malamnya kami g makan kat restoran Radix Fried Chicken, yg famous dan diusahakan oleh kaum Melayu kita.

Kami di Trengganu, sekejap je. When we came back to our home sweet home, satu Kuantan kitorg g jalan-jalan cari makan. Hari Isnin tu kami tiga beranak tak termasuk darling besar pergi lunch di food court Giant. I had Claypot Mee Hoon Tomyam. Iyad had his favourite chicken chop, while my small lady had Claypot Rice with chicken. Malamnya, I cooked something nice, but sorry cant remember what it is.

The next day, we enjoy Baskin n Robins at ECM sambil jalan-jalan cuci mata. For lunch, the four of us had a sumptuous meal at de Oasis. A famous restaurant in the middle of Kuantan town. We took delicious nasi campur along with ayam masak lemak cili api , kerabu mangga, sambal belacan and ikan bakar with assam jawa. Nyum3. Belah malam, ada pasar malam kat kawasan rumah. So, I bought satay for all of us. I also bought tulang lembu to be cooked the next day.

Hari Rabu tu, kitorang jadi orang baik, duduk rumah, tak keluar ke mana-mana. I cooked sup tulang rawan, kubis goreng Indian style and fried a few fish to be eaten with sambal kicap. Mabeles2...he.he.he.

On Thursday, aktiviti jalan-jalan cari makan, kembali lagi. Kami tiga beranak ada date dengan darling besar di Indera Mahkota, near his office. Kitorang lunch date kat Juna Nasi Kukus yg tersohor di kalangan warga kerja sekitar Indera Mahkota. Terletak di kawasan kolej Shah Putra, memang full house all the time. That is our first time eating there. Memang patut penuh sokmo (bak kata orang sini la). Sedappp ! The chicken grill was crispy outside but very clearly cooked and tender inside. The gravy was very tasty too. Go go Juna !
For dinner, jangan pelik, kitorang tanpa rasa jemu, melawat lagi Jungle Food Court. This time, I had murtabak mengkasar, Iyad and darling besar had nasi goreng u.s.a and hasha had mee sup tulang. Blurrp....alhamdulillah, kenyang.

Friday, not much activity. I cooked our lunch and ate together. Darling besar tak balik makan tghri sebab dia solat Jumaat di Masjid Bukit Rangin. Malamnya, kitorang jalan-jalan sambil hirup udara malam yg segar and sangat berangin di Teluk Cempedak and makan di McD kat situ. Ramainya orang yg berjalan-jalan sambil mengerumuni penjual dan seniman jalanan di situ.

Yesterday, lepas kemas rumah, darling besar ajak pusing-pusing ECM. Bila perut dah bekeroncong, kitorang pun masuk ke Johny. Makan stimbot and kerabu mangga dia yg sooo nice tu. Cuma rasa kesian kat Iyad sebab he's the only one yg tak enjoy dengan makanan tu semua. Kami bertiga.....sukaaa. Lepas maghrib, Iyad request nak makan ikan tiga rasa kat restoran siam di Bukit Setongkol. We know the owner since Iyad was not yet born. Hubungan baik yang lama terjalin antara pekedai dan pelanggan sentiasa dipelihara ... he3.

Today, hari cuti yg akhir utk semester awal tahun ni. After we fetched Iyad from his tuition, we went to Megamall to look after darling besar new handphone. Survey2 je dulu katanya. What ever lah. Perut pun berkeroncong sbb this morning my breakfast was only a mug of Lasindah Coffee with extra milk. Diorang makan roti bakar and chicken soup for breakfast. Tapi...mana mantap perut kan. So, pusing punya pusing, we decided to grab the new cheesy prawn pizza at Pizza Hut. Thumbs up everyone. The pizza was delicious. The tempura prawns on top of the pizza were fresh n crispy. Go and try it guys before the promotions were over. Tonite....tak tau lagi nak dinner apa. But.....my stomach is still kenyang. Tak tau la malam nanti.

Wahhhh...bila baca semula entri ni, rasa macam seminggu nak puasa. Bagi balance semula kalori and berat badan yg bertambah2 ni. Tak tau lah...Apa-apa pun, we had an enjoyable and mouth watering week. Alhamdulillah ! Syukur yang teramat, atas rezeki yang ALLAH berikan pada kami. Sesungguhnya KAU lah yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihi. Moga dengan limpah rahmat dari MU, kami akan menjadi hamba yang lebih bersyukur. Aminnn.

3 comments:

hanim said...

jom puasa next week...huhhuhu

inayasha said...

Hanim: meh la kita puasa sama2. Teman k ina ya.

AdryaDayana♥ said...

semue tempat teacher g ! huhu ! ^_^

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails