Friday, January 1, 2010

Sup Tulang Rawan



Sedap jer hirup kuah sup ni panas-panas. Lawan pulak dengan telur dadar...Perghh !  Heaven....kih3. Kelakor jer rasa bila aku nulis gitu. Tapi betul yop, ate..memang sedap bebenor sup ni. Seharian kat bandar Kuantan ni hujan rembas-rembas tak berhenti dari pagi. Cuaca pun suram-suram sejuk jer. So, kena sgt la dengan resepi ni kan. Kalu sudi, boleh la try...

Bahan-bahan utk merebus tulang:
A/
1 kilo tulang rawan.
3 biji bwg putih -di ketuk
1 labu bwg besar -di belah 4.
1 inci halia -di ketuk
air - utk merebus tulang
1 sup bunjut
1 kiub ayam
garam
daun sup - dihiris
bwg goerng - ditabur

Bahan-bahan utk tumis darat :
B/
2 ulas bwg merah - dihiris
1 biji bwg putih - dihiris
1/2 inci halia - dihiris
rempah tumis

Cara-cara

1. Rebus bersama semua bahan A di dalam periuk bersama air secukupnya .
2. Biar sehingga daging pada tulang empuk.
3. Tumis pula bahan B di dalam kuali yg berasingan.
4. Tuang bahan tumis ke dalam periuk sup.
5. Perasakan dengan garam dan masukkan 1 kiub ayam.
6. Apabila hendak menghidang, taburkan diatas sup daun sup dan bwg goreng.


No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails